De druk om te verduurzamen is overal voelbaar, zeker in de voedselindustrie. Je wilt als bedrijf vooruit, je merk versterken met milieuvriendelijke keuzes, maar tegelijkertijd stapelen de vragen en zorgen zich op. Is een duurzame verpakking wel sterk genoeg? Blijft mijn product wel vers? En hoe zit het met die nieuwe Europese wetgeving, de PPWR? Krijg ik straks een boete als ik niet voldoe?
Je bent niet de enige die hiermee worstelt. Veel voedselproducenten voelen zich gevangen tussen de wens om te verduurzamen en de keiharde eisen van voedselveiligheid en functionaliteit. De informatie die je online vindt, helpt vaak niet. Aan de ene kant heb je de officiële instanties met hun technische, juridische taal en aan de andere kant de webshops die vooral producten verkopen zonder diepgaande begeleiding.
Wij begrijpen dat. Als familiebedrijf zit het in ons DNA om niet alleen te produceren, maar ook om samen te werken en kennis te delen. In dit artikel nemen we je mee door de belangrijkste overwegingen. We vertalen de complexe regels naar praktische stappen en geven je het vertrouwen om de juiste keuze te maken voor jouw product en jouw toekomst.
De nieuwe spelregels begrijpen de ppwr voor jouw bedrijf
De Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) is meer dan zomaar een nieuwe regel. Het is het nieuwe speelveld voor iedereen in de verpakkingsindustrie. Deze Europese verordening is ontworpen om verpakkingsafval te verminderen en de circulaire economie een flinke duw in de rug te geven.
Wat betekent dit concreet voor jou? Een van de meest directe eisen is dat plastic flessen vanaf 2025 voor minimaal 25% uit gerecycled plastic moeten bestaan. In 2030 wordt dit zelfs 30%. Dit legt een enorme druk op de beschikbaarheid en het juiste gebruik van materialen zoals gerecycled PET (rPET). Het negeren van deze regels is geen optie, maar zie het vooral als een kans. Bedrijven die nu slim inspelen op deze veranderingen, bouwen een voorsprong op en tonen leiderschap in een markt die in 2024 alleen al in Nederland goed is voor 3,31 miljard dollar.
Welk duurzaam materiaal past bij jouw product
De term ‘duurzaam’ wordt voor van alles gebruikt, maar in de voedselindustrie telt maar één ding: de juiste balans tussen duurzaamheid, voedselveiligheid en de bescherming van jouw product. Laten we de meest relevante materialen voor de zoetwaren en verse producten eens naast elkaar leggen.
Gerecycled PET (rPET) is vaak de koploper als het gaat om circulariteit. Het is sterk, helder en kan, mits correct verwerkt, perfect worden hergebruikt. De grote vraag is natuurlijk: is het wel veilig?
Biobased materialen worden gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals maïs of suikerriet. Ze verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, maar hun prestaties op het gebied van houdbaarheid en recyclebaarheid kunnen sterk variëren.
Composteerbare verpakkingen lijken een ideale oplossing, maar zijn het in de praktijk niet altijd. Ze vereisen specifieke industriële composteerinstallaties die lang niet overal beschikbaar zijn, waardoor ze vaak alsnog in de verbrandingsoven belanden.
De beste keuze hangt volledig af van jouw product, je productieproces en je doelen. Het gaat om het vinden van het materiaal dat de levensduur van je product garandeert en tegelijkertijd echt bijdraagt aan een circulaire economie.
De waarheid over rpet is het echt veilig voor voedsel
Dit is misschien wel de grootste zorg die we horen: “Kan ik met een gerust hart mijn voedsel verpakken in gerecycled plastic?” Het antwoord is een volmondig ja, mits het op de juiste manier gebeurt.
Niet zomaar elk stukje gerecycled plastic mag in contact komen met voedsel. Daarvoor gelden strenge Europese regels. Food-grade rPET moet afkomstig zijn van een gesloten inzamelsysteem van uitsluitend voedselverpakkingen. Vervolgens moet het recyclingproces worden goedgekeurd door de European Food Safety Authority (EFSA). Dit proces garandeert dat alle onzuiverheden worden verwijderd en het materiaal net zo veilig is als nieuw plastic. Door te kiezen voor een partner die werkt met gecertificeerde CircularSource materialen, weet je zeker dat je aan alle veiligheidseisen voldoet.
Slimmer ontwerpen voor een circulaire toekomst
Duurzaamheid stopt niet bij het kiezen van het juiste materiaal. De echte winst zit in een slim ontwerp. Dit noemen we ‘design for recycling’. Het doel is om een verpakking te maken die niet alleen je product beschermt, maar ook zo eenvoudig mogelijk te recyclen is na gebruik.
Denk hierbij aan het gebruik van monomaterialen, dus een verpakking die uit één soort plastic bestaat. Dit maakt de sortering en recycling veel efficiënter dan bij verpakkingen die uit meerdere lagen of materialen zijn opgebouwd. Ook het minimaliseren van het materiaalgebruik, zonder in te boeten op stevigheid, is een belangrijk onderdeel. Soms is een compleet nieuw ontwerp nodig om aan alle eisen te voldoen. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden voor maatwerk om de perfecte, duurzame verpakking voor jouw specifieke product te ontwikkelen.
De juiste verpakkings partner kiezen
De overstap naar duurzame verpakkingen kan overweldigend voelen. Een goede partner begeleidt je door dit proces en geeft eerlijk advies. Gebruik deze checklist bij het evalueren van een potentiële leverancier:
- Kan de leverancier aantonen dat hun rPET-materiaal EFSA-goedgekeurd en voedselveilig is?
- Weten ze precies waar hun gerecyclede materialen vandaan komen? Transparantie is hier cruciaal.
- Begrijpt de leverancier de wetgeving en kunnen ze je helpen om nu al aan de toekomstige eisen te voldoen?
- Denken ze met je mee over ‘design for recycling’, materiaalkeuze en optimalisatie? Of proberen ze je een standaardproduct te verkopen?
- Voelt de samenwerking als een partnerschap? Een bedrijf dat open is over zijn werkwijze en mensen, is vaak een betrouwbaardere keuze voor de lange termijn.
Veelgestelde vragen over duurzame voedselverpakkingen
Is duurzame verpakking niet veel duurder?
De initiële kosten kunnen soms hoger zijn, maar het is belangrijk om naar het volledige plaatje te kijken. Efficiënter materiaalgebruik, minder transportkosten door een lichter ontwerp en het voorkomen van toekomstige heffingen op niet-duurzame materialen kunnen de investering compenseren. Bovendien versterkt het je merk en trekt het milieubewuste consumenten aan.
Behoudt mijn product zijn houdbaarheid wel?
Absoluut. Moderne duurzame materialen zoals food-grade rPET bieden uitstekende barrière-eigenschappen die de versheid en kwaliteit van je product beschermen. De functionaliteit is gelijkwaardig aan die van traditionele verpakkingen, mits het juiste materiaal en ontwerp worden gekozen.
Hoe begin ik met de overstap?
Begin klein. Analyseer je huidige verpakking en identificeer de grootste knelpunten. Is het materiaal moeilijk te recyclen? Gebruik je onnodig veel plastic? Een goede eerste stap kan zijn om een verpakkingsscan te laten doen. Met onze nieuw product tool kun je ook laagdrempelig je ideeën en wensen verkennen.
Zijn alle duurzame materialen even goed recyclebaar?
Nee, hier bestaan grote verschillen. Materialen als rPET en PP hebben een uitstekende, bestaande recyclinginfrastructuur in Europa. Composteerbare of biobased materialen kunnen de bestaande recyclingstromen juist vervuilen als ze verkeerd worden weggegooid. Kies daarom voor een materiaal dat bewezen circulair is.
Jouw volgende stap naar een duurzame en zekere toekomst
De overstap naar duurzame voedselverpakkingen is geen last, maar een strategische zet. Het maakt je bedrijf toekomstbestendig, voldoet aan de wensen van je klanten en zorgt ervoor dat je voldoet aan steeds strengere wetgeving. De sleutel is om niet te verdwalen in de opties, maar om een weloverwogen keuze te maken op basis van de juiste informatie en met de juiste partner aan je zijde.
Ben je klaar om de mogelijkheden voor jouw product te ontdekken? Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan of neem gewoon even contact met ons op. We denken graag met je mee.